info@servatius-vaesrade.nl | 045-5241208

Home » Overweging

WAT DOEN WIJ MET ONS TALENT - Jan Geilen 

Waar hebt u een talent voor? Misschien bent u muzikaal of kunt u goed organiseren. Of u bent juist heel praktisch en handig met klussen in en rond het huis. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen talenten en het is de kunst – een levenskunst! – om die soms verborgen gaven tot uiting te laten komen en verder te ontwikkelen.


In een parabel die Jezus vertelt, gaat het over ‘talenten’. We moeten ons realiseren: dat was in die tijd een muntsoort, geld. Jezus gaf in deze parabel aan dat je met het gegeven kapitaal moet werken om meer opbrengst te krijgen. Het geld in de grond begraven en er niets mee doen, was voor Hem geen optie. In het westerse taalgebruik is het woord ‘talent’ iets anders gaan betekenen. Een talent is alles wat je bij je geboorte als gave hebt meegekregen. In die betekenis stelt de parabel ieder van ons voor de vraag: wat doe ik met het talent dat ik heb meegekregen. Wat doe ik met het goede verstand dat ik heb, met die twee rechterhanden die ik heb meegekregen? Wat doe ik met mijn muzikale aanleg? Hoe ga ik om met dat natuurlijke vermogen om naar andere mensen te luisteren? Wat doe ik, als ik merk dat ik het fijn vind om voor een ander te zorgen en te verzorgen? Durf ik dat talent in te zetten, ermee te woekeren of verberg ik het uit onzekerheid of angst?


Een belangrijke erfenis die wij van onze voorouders hebben gekregen, is niet het financiële kapitaal dat op de bank staat, maar het geestelijke kapitaal dat wij met ons meedragen. Dat zijn het geloof, het vertrouwen, de waarden en normen die rechtstreeks teruggaan op het evangelie van Jezus. We moeten, denk ik, niet toegeven aan de verleiding om deze boodschap keurig op te bergen, te bewaren in een prachtig boek met goud op snee, in een museum voor religieuze kunst. We moeten ermee aan de slag, we moeten ermee durven woekeren, jongeren enthousiast maken voor het geloof in een God van liefde. Dan brengt het bij velen de talenten aan het licht.

Pastoor Jan Geilen