info@servatius-vaesrade.nl | 045-5241208

Home » Overweging

Als geloof op de proef wordt gesteld - Jan Geilen 

‘Wat zou jij doen als...?’ Dat is zo’n vraag die mensen elkaar wel eens stellen bij wijze van denkspelletje: stel je eens iets voor en bedenk dan hoe jij zult handelen.

Maar de realiteit laat niet met zich sollen. Te veel mensen zien zich voor de harde werkelijkheid gesteld, die voor de vraag ‘wat zou jij doen...?’ geen ruimte meer laat.

Ze móeten! Er rest hun vaak geen keuze, ze staan tot aan hun lippen in het water. Waar het dan op aan komt, is vertrouwen, heel veel vertrouwen en geloof, want alleen dan is

de sprong in het diepe te wagen. Pas na gevallen te zijn, kun je opstaan. Pas als je alle vermeende zekerheden durft los te laten, kun je een uitgestoken hand aanpakken. En dat is niet gemakkelijk om alles zo maar los te laten. En toch werkt het bevrijdend als je op de ander vertrouwd.

Wat aan veel evangelieverhalen opvalt, is dat niet altijd wordt verteld wat mensen denken, wat er in hun binnenste omgaat, wat hun vragen en emoties zijn. Soms worden we hierdoor juist aangezet om onze eigen emoties en vragen kenbaar te maken of zichtbaar te laten worden voor onszelf. Wat zouden wij in die situatie, op zo’n moment doen?  We staan maar al te graag paraat om de ander wel te vertellen wat hij of zij moet doen in zo’n situatie. Vaak hebben we het idee dat we op ons zelf zijn teruggeworpen en ons geloof en vertrouwen op God aan de kant zetten. In goede tijden is het gemakkelijk te geloven, maar als het eens niet zo goed gaat, ja zelfs slecht gaat, dan wordt het geloof aan het wankelen gebracht.

Misschien is dan het beeld van God aan gruzelementen en wordt er op Hem gefoeterd. Houdt vol, want Jezus zegt: ‘Wees niet bang, maar blijf geloven, blijf vertrouwen hebben.’